face.jpg
mraz.ivan@seznam.cz
.ve sbírce mám 889 druhů žvýkaček t.j. 7529 kusů :)
DSC_4593.JPG

 .ŽVÝKAČKY.

něco z mé sbírky.(889 druhů)

Z čeho se žvýkačka vyrábí?

Základ tvoří pět základních složek:
• gumový základ,
• cukr anebo náhražka cukru (tzv. žvýkačky bez cukru),
• obilný sirup,
• změkčovadla,
• dochucovací látky.


Jak se žvýkačka vyrábí?
1. gumový základ je rozpuštěn při teplotě vyšší 100°C;
2. poté se gumový základ filtruje a pomocí centrifugy se ještě oddělí od nežádoucích látek;
3. stále ještě horký základ se přelije do nádrží, ve kterých se mísí s cukrem (v případě žvýkačky bez cukru se sladidlem). Právě množství cukru či sladidla určuje, jak bude žvýkačka křehká;
4. dále se přidá glukóza a kukuřičný sirup (o kterém jsem se zmiňovala již výše);
5. předposlední skupinu látek tvoří různá změkčovadla, barviva, příchuti a konzervační látky;
6. nakonec se vzniklá hmota „již podobna rozpuštěné žvýkačce" nalije do příslušných forem a chladí se. Přibližně o uplynutí 24h se žvýkačky ještě nalakují, ponoří do lázně z tekutého cukru, je-li třeba, obarví se a pokryjí vrstvou vosku (polštářkové žvýkačky);
7. žvýkačka je hotova.


2008-04-14
Autor: Markéta Konopová

Proč žvýkáte ?

Pro svěží dech (52 | 36%)
Pro zábavu (9 | 6%)
Pro čisté zuby (34 | 23%)
Proti stresu (11 | 8%)
Jen tak (39 | 27%)
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one